ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ!
Σε λίγες μέρες το OTHER SPORTS NEWS γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και
θα είναι κοντά σας πιο ανανεωμένο και με νέα εμφάνιση…





5.7.11

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α Δημήτρης Γεωργούλης

Δ. Γεωργούλης: Στο εξωτερικό μας υπολογίζουν πολύ


Αισιόδοξος, ήρεμος, χαμογελαστός και πάνω απ’ όλα ακούραστος εργάτης για αυτό που αγαπάει πάρα πολύ. Την ορειβασία. Ο Δημήτρης Γεωργούλης είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος σε μια από τις πιο παλιές ομοσπονδίες της χώρας μας που ξεκίνησε την δράση της από το 1930, αλλά και μέλος στο Δ.Σ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (UIAA).

Μας υποδέχθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) και μας μίλησε για το πώς βρίσκεται 22 χρόνια στο τιμόνι της, για την πολύ καλή περίοδο που περνάει το άθλημα στην χώρα μας, ενώ στάθηκε και στην γνώμη που έχουν οι μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος για την Ελλάδα. Παράλληλα μας έλυσε μερικές βασικές απορείες γι' αυτό το ενδιαφέρον άθλημα.

Κύριε Γεωργούλη πρώτα θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας δεχθήκατε και να αρχίσουμε την κουβέντα μας πάνω-κάτω αναμενόμενα. Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με την ορειβασία γενικότερα;

Ξεκίνησα το άθλημα της ορειβασίας ουσιαστικά παρακολουθώντας την οικογένεια μου η οποία ενδιαφέρονταν για τη φύση και το βουνό. Ασχολούμαι ενεργά από τα 15 μου χρόνια, ενώ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας συμπληρώνω 22 χρόνια τόσο ως πρόεδρος , αλλά και ως Γ. Γραμματέας.

Να περάσουμε στο θέμα της Πολιτείας. Είναι σίγουρα ένα ευαίσθητο θέμα όχι μόνο για την Ομοσπονδία της Ορειβασίας αλλά και για αυτές των υπολοίπων αθλημάτων. Πως κρίνεται η δική σας σχέση;

Σε γενικές γραμμές όλα αυτά τα χρόνια μπορώ να πω ότι είναι άψογη. Μας έχει βοηθήσει σε αρκετά πράγματα. Βέβαια δεν είμαστε από τις Ομοσπονδίες με τους μεγάλους προϋπολογισμούς, αλλά  μπορούμε να πούμε ότι τα βγάζουμε πέρα. Είμαστε μια υγιής Ομοσπονδία η οποία δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ! Εκτός αυτού η αναζήτηση για χορηγούς είναι διαρκής.

 Εξάλλου την Ομοσπονδία έχουν επιδοτήσει μεγάλοι Οργανισμοί όπως το ίδρυμα Νιάρχου αλλά και η Cosmote. Παράλληλα έχουμε ιδιόκτητα καταφύγια στα βουνά όπου και από αυτά εισπράττουμε κάποια έσοδα τα οποία διαθέτουμε στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα...

Θα πρέπει να σας πω ότι έχουμε δυο εθνικές ομάδες. Η Ομοσπονδία έχει δυο αθλήματα. Εκτός από την κλασική Ορειβασία-Αναρρίχηση υπάρχει και το Ορειβατικό σκι το οποίο βαθμολογείται με χρόνους και έτσι βγάζουμε αθλητές που συγκροτούν τις εθνικές ομάδες , αλλά και η Αγωνιστική αναρρίχηση όπου και από εκεί στελεχώνεται η εθνική ομάδα. 

Συνηθίζουμε να στέλνουμε εθνικές ομάδες σε διάφορες διοργανώσεις, ωστόσο αν τα οικονομικά δεν μας το επιτρέπουν την χώρα μας εκπροσωπεί μια αντιπροσωπευτική ομάδα.

Πόσοι σύλλογοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας;

Έχουμε 98 σωματεία. Ωστόσο σωματεία με σφραγίδες δεν υπάρχουν τα έχουμε διαγράψει όλα. Βέβαια τα σωματεία αυτά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται. Απλά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε αυτά που έχουν μεγάλη δράση και σε αυτά που έχουν μικρότερη.

Η Ομοσπονδία πόσο κοντά είναι σε αυτά τα σωματεία; Υπάρχει επαφή;

Πολύ μεγάλη, με προσωπικές και φιλικές σχέσεις και γενικά είμαστε πολύ κοντά.

Η εξαιρετικά οργανωμένη βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α με την φωτογραφία του Ολύμπου να δεσπόζει αριστερά


Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθη ο τρίτος κύκλος της Σχολής Εκπαιδευτών Ορειβασίας . Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της εκπαίδευσης;

Εδώ να τονίσουμε ότι η ΣΕΟ δεν γίνεται κάθε χρόνο. Γίνεται όταν έχει ανάγκη η Ομοσπονδία να βγάλει νέους εκπαιδευτές οι οποίοι προχωρούν τα αθλήματα μας. Αυτοί οι εκπαιδευτές βγάζουν βοηθούς εκπαιδευτές δηλαδή άτομα τα οποία στελεχώνουν τις σχολές και οι ίδιοι μετά από δυο χρόνια να γίνουν εκπαιδευτές.

Επομένως όλους αυτούς τους εκπαιδευτές τους απορροφά η Ομοσπονδία;

Ναι, αλλά προσέξτε, δεν είναι επαγγελματίες. Δεν πληρώνονται. Είναι μόνο για τις ανάγκες της Ομοσπονδίας.

Εκτός από την ΣΕΟ, το επόμενο Σαββατοκύριακο υπάρχει και το camp Νέων Αγωνιστικής Αναρρίχησης που διεξάγεται στην περιοχή Λαγκάδα του Ταϋγέτου…

Πολύ σωστά,  αυτό γίνεται ουσιαστικά για να μυηθούν νέα παιδιά στην Αγωνιστική Αναρρίχηση ώστε την επόμενη σεζόν να έχουμε νέα φυτώρια. Απευθύνεται σε μικρές ηλικίες από 10-12 ετών τα οποία θα πρέπει να εξοικειωθούν με  το βουνό προκειμένου μετά να έχουν  τις ανάλογες επιδόσεις στις εσωτερικές ή εξωτερικές πίστες.

Το καταφύγιο στην Αστράκα όπου και πραγματοποιήθηκε ο τρίτος κύκλος Σχολής Εκπαιδευτών Ορειβασίας


Κλείνοντας θα ήθελα να κάνετε μια ευχή για το άθλημα της Ορειβασίας.

Πιστεύω ότι η Ελληνική Ορειβασία πάει πάρα πολύ καλά και ως μέλος στο Δ.Σ της Διεθνούς Ομοσπονδίας μπορώ να σας πω ότι στο εξωτερικό μας υπολογίζουν πολύ. Δηλαδή εκτός από τις πολύ μεγάλες δυνάμεις όπως, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, έτσι και εμείς έχουμε βάλει το δικό μας στίγμα στην Ευρώπη.  

Κύριε Γεωργούλη επειδή ουσιαστικά κάνετε... ποδαρικό στο OSN στις συνεντεύξεις απλά θα θέλαμε να μας πείτε με δυο λόγια πως βλέπετε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε.

Βλέπω με θετική ματιά από το γεγονός και μόνο ότι ασχολείστε με τον αθλητισμό. Βέβαια θα σας διαβάσω και θα σας κρίνω ανάλογα (γέλια), αλλά σας εύχομαι καλή επιτυχία και όλα να σας πάνε πολύ όμορφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου