ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ!
Σε λίγες μέρες το OTHER SPORTS NEWS γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και
θα είναι κοντά σας πιο ανανεωμένο και με νέα εμφάνιση…





14.12.11

Κέρλινγκ: Παρέμεινε στο θρόνο της η Νορβηγία!

Επικράτησε στον τελικό της Σουηδίας και κατάκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (video)..Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες η Σκωτία

Ολοκληρώθηκε το 37ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κέρλινγκ που διεξήχθη στην Μόσχα με την Νορβηγία να κατακτά το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά μετά από αυτό του 2010 που είχε πραγματοποιηθεί στην Ελβετία. 


Αυτό που φυσικά έκανε εντύπωση στο φετινό πρωτάθλημα είναι το γεγονός ότι παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ελβετία, η Γερμανία και η Σκωτία έμειναν εκτός πλέι-οφ! 


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην διοργάνωση συμμετείχαν δέκα ομάδες οι οποίες αγωνίστηκαν σε ένα πρωτάθλημα των εννέα αγωνιστικών. Από αυτές οι τρεις (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) πήραν απευθείας το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Η Σουηδία κατέλαβε την πρώτη θέση (6-3 νίκες), η Νορβηγία την δεύτερη (6-3) και η Δανία την τρίτη (6-3). 


Οι υπόλοιπες τέσσερις (Ελβετία, Τσεχία, Γερμανία, Σκωτία) μπήκαν στην διαδικασία των μπαράζ. Η Ελβετία αντιμετώπισε την Σκωτία (2-8) Γερμανία την Τσεχία (4-7). Οι νικήτριες ομάδες αυτών των δύο αναμετρήσεων (Σκωτία, Τσεχία) βρέθηκαν αντιμέτωπες με την Τσεχία να παίρνει την πρόκριση στα πλέι-οφ επικρατώντας με 7-5! 


Αυτή ήταν μια μεγάλη έκπληξη, καθώς η Σκωτία είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα (12) από κάθε άλλη χώρα και νικήτρια του 2008 στην Σουηδία. 


Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι η χώρα που κατετάγη 8η (Γαλλία) απλά παρέμεινε στην κατηγορία (Α’ Κατηγορία), ενώ οι υπόλοιπες δύο Λετονία και Ιταλία υποβιβάσθηκαν στην Β΄ Κατηγορία. Τα πλέι-οφ του κέρλινγκ έχουν μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Οι δύο ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στην βαθμολογία (Σουηδία, Νορβηγία) κοντραρίστηκαν με την Σουηδία να επικρατεί με 5-4 και να παίρνει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. 


Το ίδιο έγινε και με το άλλο ζευγάρι, την Σουηδία, η οποία κατετάγη τρίτη και η Τσεχία που πήρε το εισιτήριο από τα μπαράζ. Η Τσεχία πραγματοποίησε ακόμα μια μεγάλη έκπληξη νικώντας με 9-8. Στα ημιτελικά η Τσεχία αντιμετώπισε την Νορβηγία από την οποία έχασε με 5-2. Έτσι η Νορβηγία πήγε στον τελικό όπου συνάντησε και πάλι την Σουηδία, ενώ η Τσεχία αγωνίστηκε στον μικρό τελικό κόντρα στην Δανία.

Ο μεγάλος τελικός
Παρά το γεγονός ότι η Σουηδία είχε κερδίσει δύο φορές την Νορβηγία, μια στα ματς του ομίλου την 7η αγωνιστική με 9-8 και μια στα πλέι-οφ με 5-4, η τρίτη αναμέτρηση ήταν και φαρμακερή. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν κινδύνεψε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης και κατάφερε να φτάσει στη νίκη με 6-7 και στο δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο. 


Απλά να σημειώσουμε ότι το κάθε παιχνίδι έχει δέκα γύρους (END). Στον κάθε γύρο ο skipper (αυτός δηλαδή που αφήνει την πέτρα να γλιστρήσει στον πάγο) ρίχνει τέσσερις πέτρες (stones), οι οποίες είναι από γρανίτη και ζυγίζει 20κιλά η μία, με σκοπό να πλησιάσει πιο κοντά στον κόκκινο κύκλο κάτι το οποίο βαθμολογείται με 2 πόντους. 


Αν η πέτρα μείνει έξω από τον κόκκινο κύκλο, αλλά μέσα στον μπλε τότε κερδίζει έναν πόντο. Βέβαια έχει κάθε δικαίωμα η πέτρα της ομάδας του να σπρώξει τις πέτρες της άλλης ομάδας έξω από τους δύο κύκλους. Γι’ αυτό το λόγο στο κέρλινγκ έχει μεγάλη σημασία με ποια σειρά αγωνίζεται η κάθε ομάδα. 


Ο μεγάλος τελικός έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα της Νορβηγίας με την Σουηδία να περιμένει τη ρεβάνς σε ένα χρόνο από τώρα καθώς το επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα γίνει στη χώρα της.

Ο μικρός τελικός
Στον μικρό τελικό βρέθηκαν αντιμέτωπες η Δανία με την μεγάλη έκπληξη του τουρνουά την Τσεχία, μια ομάδα η οποία πέταξε εκτός του μεγάλο όνομα του αθλήματος την Σκωτία, ενώ έφτασε μια ανάσα από τον μεγάλο τελικό. 


Όμως αυτή τη φορά η Δανία ήταν αυτή που πήρε τη νίκη με 9-6, αν και ξεκίνησε νωθρά βρισκόμενη πίσω στο σκορ με 3-0. Ωστόσο από το τρίτο end και μετά κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του αγώνα προσπερνώντας στο σκορ με 4-3. 


Οι Τσέχοι βρέθηκαν πίσω με 9-5 στο όγδοο end και το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν σε 9-6 το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι η Δανία πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο που ήταν το δέκατο ευρωπαϊκό, καθώς μετράει πέντε ασημένια και πέντε χάλκινα.

Η Σκωτία έκανε την έκπληξη στις γυναίκες
Μπορεί στους άνδρες η Σκωτία να ήταν η δυσάρεστη έκπληξη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Μόσχας, ωστόσο οι γυναίκες κατάφεραν να κάνουν ένα μικρό θαύμα κερδίζοντας το μεγάλο όνομα στο γυναικείο κέρλινγκ την Σουηδία των 18 χρυσών μεταλλίων, με το εντυπωσιακό 8-2! 


Αν και το ξεκίνημα τους στο τουρνουά δεν ήταν και το καλύτερο, καθώς τερμάτισαν τρίτες στην βαθμολογία (7-2 νίκες), στα πλέι-οφ έκαναν εντυπωσιακές εμφανίσεις αποκλείοντας την διοργανώτρια Ρωσία με 9-6, ενώ στον ημιτελικό, με αντίπαλο τη Δανία, έκαναν περίπατο επικρατώντας με 10-2! 


Στον μεγάλο τελικό δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα και κατέκτησαν δίκαια το τρόπαιο με 9-6. Αυτό ήταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Σκωτία που έδειξε ότι είναι για μεγάλα πράγματα. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Ρωσία κερδίζοντας στον μικρό τελικό την Δανία με 13-7.

Ελλάδα και κέρλινγκ
Αναμφίβολα όπου υπάρχει αθλητισμός υπάρχει και Ελλάδα. Ακόμα και στο κέρλινγκ το ελληνικό στοιχείο δεν απουσιάζει. 


Το εθνικό μας συγκρότημα αγωνίζεται στην Γ΄ Κατηγορία η οποία είχε αγώνες τον περασμένο Οκτώβριο και βρέθηκε αντιμέτωπο με τις Πολωνία, Τουρκία, Λιθουανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Σερβία, Ρουμανία και Σλοβενία. 


Καταλάβαμε την προτελευταία θέση με ρεκόρ 1-7 νίκες, ενώ από την άλλη η Πολωνία πήρε την πρώτη θέση με δεύτερη την Λιθουανία και τρίτη την Τουρκία η οποία του χρόνου θα διοργανώσει (σε αυτή την κατηγορία) το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Δείτε τις καλύτερες στιγμές από τον τελικό Νορβηγία – Σουηδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου