ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ!
Σε λίγες μέρες το OTHER SPORTS NEWS γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και
θα είναι κοντά σας πιο ανανεωμένο και με νέα εμφάνιση…





30.5.12

Η Κλέλια Πανταζή στο OTHER SPORTS NEWS!

Η Ολυμπιονίκης του ανσάμπλ στο Sydney  μιλάει για την εθνική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ξεκινάει στη Ρωσία, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη
Η Κλέλια Πανταζή δε χρειάζεται συστάσεις. Το ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, τα τρία Παγκόσμια και τα πέντε χάλκινα μιλούν από μόνα τους για ένα κορίτσι που άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική ρυθμική γυμναστική. 


Είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει τόσο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ξεκινάει αύριο, αλλά φυσικά και για την κατάσταση που επικρατεί στο άθλημα τα τελευταία χρόνια. Η νεαρότερη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης,  δίνει τις δικές της απαντήσεις για την αδιαφορία της Πολιτείας, ενώ παράλληλα εύχεται ότι καλύτερο για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Κλέλια η τιμή που κάνεις στο OTHER SPORTS NEWS είναι μεγάλη και θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε. Σήμερα ξεκινάει στην πόλη Nijni Novgorod στη Ρωσία το 28ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τα κορίτσια;
Στόχος είναι η παρουσία τους-και στα δύο προγράμματα-στην τελική οκτάδα για να μπορέσουν παράλληλα να διεκδικήσουν και την πρόκριση στην οκτάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σίγουρα η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι ένα τεστ και από εκεί και πέρα θα δουν αν θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες αλλαγές στα προγράμματα να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν στοιχεία έτσι ώστε να παρουσιαστούν στο Λονδίνο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Η απουσία της Σταυρούλας Σαμαρά πιστεύεις ότι θα επηρεάσει την ομάδα;
Σίγουρα η απουσία της Σταυρούλας είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Ωστόσο το καλό είναι ότι τα κορίτσια είχαν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα και έτσι πηγαίνουν στη Ρωσία στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. 


Εκτέλεσαν σωστά τα προγράμματα τους στις προπονήσεις και είναι άψογα προετοιμασμένες για το Ευρωπαϊκό. Η Σαμαρά μετά από αυτή τη διοργάνωση θα επιστρέψει και πάλι στην ομάδα για την προετοιμασία ενόψει Ολυμπιακών.

Πάντως δεν είναι και τόσο καλό σε μια δεμένη ομάδα να απουσιάζει ένας κρίκος…
Και μάλιστα η Σταυρούλα είναι ένα δυνατός κρίκος, καθώς συμμετέχει στην ομάδα από το 2009 και έχει δουλέψει και με παλιότερα στελέχη, ωστόσο τα κορίτσια είναι τόσο καλά δεμένα και συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και η Σταυρούλα, έστω και εκτός, θα δώσει ενέργεια και στις υπόλοιπες.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα δυνατά σημεία των κοριτσιών;
Το δυνατό σημείο των κοριτσιών και αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι ο συγχρονισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι κριτές έχουν να λένε για αυτό, αφού υποστηρίζουν ότι η πιο συγχρονισμένη ομάδα είναι η ελληνική! 


Στην ουσία αυτό είναι και στην πραγματικότητα το ανσάμπλ, ο συγχρονισμός. Σε αυτό το κομμάτι έχουνε δουλέψει πάρα πολύ για να το πετύχουν και το καταφέρνουν καλύτερα απ’ όλες τις χώρες. Όλοι έχουν να λένε γι’ αυτό.

Ποιες χώρες θεωρείς φαβορί για να ανέβουν στο βάθρο;
Σίγουρα ένα από τα φαβορί είναι η ομάδα της Ρωσίας. Εκτός από μία μεγάλη δύναμη μη ξεχνάμε ότι η διοργάνωση διεξάγεται μέσα στη χώρα τους. Ωστόσο προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη ομάδα και αυτή που θα έπρεπε να πάρει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, είναι η Ιταλία. Στην ομάδα υπάρχουν δύο αθλήτριες οι οποίες θα συμμετάσχουν για τρίτη συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιάδα. Ακόμα και εγώ τις θυμάμαι από το Παγκόσμιο του 2002. Αθλήτριες με μεγάλη εμπειρία που μπορούν να βοηθήσουν τις υπόλοιπες.  


Γενικά είναι πολύ καλή ομάδα, με εξαιρετικές χορογραφίες με πολύ ωραία και πρωτότυπα στοιχεία μέσα στο πρόγραμμα τους και πιστεύω ότι αξίζουν να φτάσουν στην κορυφή. Η Λευκορωσία από την άλλη δε δείχνει ιδιαίτερη σταθερότητα στους αγώνες. 


Μπορεί να θεωρείται δύναμη στο χώρο, όμως είναι μία ομάδα που μπορεί να κάνει εύκολα το λάθος και να βρεθεί εκτός βάθρου. Όμως δεν παύει να είναι μία χώρα με υποδομή στη ρυθμική και φυσικά θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στα μετάλλια.

Στο σύνθετο ατομικό παρατηρούμε, εδώ και αρκετό διάστημα, την πολύ μεγάλη εξέλιξη τόσο της Βαρβάρας Φίλιου, όσο και της  Άρτεμις  Γκαβέζου. Ποια είναι η γνώμη σου για τις δύο κοπέλες και ποια η πρόβλεψη σου για την πορεία τους στο Ευρωπαϊκό;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Τόσο η Βαρβάρα, όσο και η Άρτεμις έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Ειδικά την Άρτεμις την είδα τον Απρίλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο στο Πέζαρο και μετά από μία εβδομάδα στο open της Καλαμάτας και πραγματικά είδα μία τεράστια βελτίωση. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την Βαρβάρα. 


Και πιστεύω ότι μετά από ένα μήνα δουλειάς μπορεί να είναι βελτιωμένες και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όμως αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι ότι το ατομικό είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι το ομαδικό. Ειδικά μετά από διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης , δύο αθλήτριες από τη Ρωσία, δύο από την Ουκρανία, δύο από τη Λευκορωσία, ουσιαστικά γεμίζει η οκτάδα αυτόματα. 


Είναι μεν δύσκολο, ωστόσο όχι ακατόρθωτο καθώς μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας της τύχης.

Από τη δίκη σου εποχή μέχρι τώρα, τα πράγματα στη ρυθμική έχουν δυσκολέψει ή έχουν γίνει καλύτερα;
Σαφώς και έχουν δυσκολέψει. Μπορώ να σας πω ότι αυτά τα έξι κορίτσια, έχουν μαζί τους την προπονήτρια την Τζένη Παπαδοπούλου την μπαλαρίνα τους την Γωγώ και τον ψυχολόγο τον κ. Νεκτάριο. Εμείς να φανταστείτε τότε είχαμε το επιτελείο των φυσιοθεραπευτών με το οποίο κάναμε τις φυσιοθεραπείες μας πρωί, μεσημέρι, βράδυ. 


Τώρα τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα. Τα κορίτσια δυσκολεύονται να βρουν φυσιοθεραπευτές, ενώ υπήρχαν φορές που δεν υπήρχε ούτε γιατρός! Στην εποχή μου υπήρχαν χορηγοί οπότε υπήρχαν κάποια χρήματα για να πάρουμε τα παπούτσια μας, τα όργανα μας. Τώρα δυστυχώς με την κρίση η Πολιτεία δεν παρέχει αυτά κονδύλια που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να απαξιώνουν τον ελληνικό αθλητισμό.

Εκτός από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ…
Ναι, σε αυτό το σημείο ήθελα να σταθώ λίγο και να τονίσω ότι η κατάκτηση του ΕURO το 2004 ήταν η πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα για πολλές μέρες αν όχι εβδομάδες. Ωστόσο, για παράδειγμα, το χρυσό του Κοσμίδη στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης ακούστηκε μόνο στην ενότητα των αθλητικών και αυτό για μία μέρα. Το θέμα είναι ότι αθλητές, όπως ο Κοσμίδης, διεκδικούν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση μετάλλια, όπως αναμένουμε να γίνει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 


Φυσικά και δε θέλω σε καμία περίπτωση να μειώσω τα δύο αθλήματα που προαναφέρατε, ωστόσο η Πολιτεία θα πρέπει κάποια στιγμή να ρίξει το βάρος της σε αθλήματα που φέρνουν διακρίσεις και μετάλλια στη χώρα μας! 


Προσωπικά πιστεύω ότι τα μετάλλια στο Λονδίνο θα έρθουν από το Ταεκβοντό (Αλέξανδρος Νικολαΐδης), από τη γυμναστική (Μιλλούση, Μάρας, Τσολακίδης), από την κωπηλασία (Τσιάβου-Γιαζιτζίδου), κολύμβηση (Γιαννιώτης) και όχι από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Ωστόσο όλοι περιμένουν με αγωνία το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και όχι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι πολύ λυπηρό.  

Ολυμπιονίκης στο Sydney, τρία μετάλλια στο Παγκόσμιο του 2002, πέντε Ευρωπαϊκά. Σου έχουν λείψει αυτοί οι ρυθμοί;
Μου έχουν λείψει οι στιγμές των αγώνων. Το ταπί, ένα γεμάτο στάδιο, γενικά μου λείπει περισσότερο το κλίμα των αγώνων, παρά η όλη προετοιμασία, με την αυστηρή δίαιτα τους τραυματισμούς και όλη την καταπόνηση.

Για πόσο διάστημα ασχολήθηκες ενεργά με τη ρυθμική;
Ασχολήθηκα λίγο γιατί μπήκα σχετικά αργά, περίπου 12 ετών και σταμάτησα στα 19. Έκανα 1,5 χρόνο ατομικό, ξεκίνησαν τη δεύτερη χρονιά στις κορασίδες και αμέσως μετά συμμετείχα στην εθνική ομάδα.

Γενικά το άθλημα της γυμναστικής (ενόργανη και ρυθμική) μας έχει προσφέρει, όπως είπαμε και πριν μοναδικές διακρίσεις. Ωστόσο τα ΜΜΕ φροντίζουν να είναι δίπλα σας μόνο σε μεγάλες διοργανώσεις. Θα ήθελες το άθλημα της γυμναστικής να είχε περισσότερη προβολή;
Εννοείται! Και έχετε απόλυτο δίκιο για τη συμπεριφορά των ΜΜΕ. Βέβαια αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν γνωρίζουμε αν το κρατικό κανάλι θα δείξει καν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εδώ το χρυσό μετάλλιο του Κοσμίδη το έδειξε σε μαγνητοσκόπηση πολύ αργότερα. Φυσικά και θα ήθελα να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή και όχι μόνο στο άθλημα μας, αλλά και σε άλλα αθλήματα είτε έχουν είτε δεν έχουν διακρίσεις.

Τι ευχή θέλεις να κάνεις για τον ελληνικό αθλητισμό ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων;
Εύχομαι όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες να είναι υγιείς, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν ότι το καλύτερο και είμαι σίγουρη ότι η δουλειά τους θα φανεί μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Πιστεύω, πάντως ότι τα μετάλλια σε αυτή την Ολυμπιάδα θα είναι περισσότερα από αυτής του Πεκίνου και ειδικά από αθλήματα που δεν έχουν την απαραίτητη προβολή. 


Όσο για τη γυμναστική εύχομαι για την ομάδα του ανσάμπλ να καταφέρει να περάσει στην τελική οκτάδα. Βέβαια και μόνο το γεγονός ότι τα κορίτσια έχουν μπορέσει να πάρουν ήδη την πρόκριση στην 12αδά είναι ένα «θαύμα» αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες συνθήκες που δουλεύουν. Ξέρετε τι είναι να προπονούνται το χειμώνα με μόλις τρεις βαθμούς θερμοκρασία και να μη μπορούν να πιάσουν καλά- καλά την κορίνα; Ή ακόμα το καλοκαίρι να μην έχουν κλιματισμό; Και παρά το γεγονός ότι προπονούνται πλέον στον Άγιο Κοσμά οι συνθήκες είναι και πάλι τραγικές. 


Το έχω ζήσει και εγώ και το γνωρίζω πολύ καλά. Την εποχή που οι προπονήσεις γινόντουσαν στο ΟΑΚΑ και δεν είχαμε ούτε θέρμανση το χειμώνα, ούτε κλιματισμό το καλοκαιρί και όλα αυτά επειδή δεν είχαν προπόνηση ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ!  Ωστόσο το μότο της ομάδας είναι το «impossible is nothing» και τα κορίτσια τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα θαυμάσια πηγαίνοντας βήμα-βήμα και είναι ικανά, να κάνουν μία πολύ καλή εμφάνιση στο Λονδίνο και να πλασαριστούν στην πρώτη εξάδα. Όλα είναι πιθανά.

Πάντως δείχνεις ότι είσαι συναισθηματικά δεμένη με αυτή την ομάδα…
Ναι, γεγονός είναι ότι έχω αδυναμία σε αυτά το κορίτσια γιατί είναι πολύ καλά παιδιά. Τα τέσσερα από τα έξι δεν είναι από την Αθήνα, είναι δύο από τη Θεσσαλονίκη, μία από τη Λάρισα και μία από την Κέρκυρα. 


Βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, από τους γονείς τους, μένουν σε ξενώνες, όπου και εκεί οι συνθήκες είναι τραγικές, ωστόσο έχουν δέσει απίστευτα μεταξύ τους και φυσικά έχουν πάντα στο πλάι τους τη Τζένη Παπαδοπούλου η οποία είναι ουσιαστικά η «μαμά» τους. Να φανταστείτε ότι σε περίπτωση που αρρωστήσει κάποια από αυτά τα κορίτσια η Τζένη την παίρνει σπίτι της να τη φροντίσει! 


Είναι το στήριγμα τους, όπως φυσικά και η Ελένη Μιχοπούλου, που είναι στα διοικητικά της Ομοσπονδίας, η οποία κάνει ότι μπορεί για αυτά τα παιδιά. Για παράδειγμα την έχω δει να πηγαίνει στη λαϊκή για τους φέρει μήλα!

Και όλα αυτά χωρίς καμία περαιτέρω βοήθεια. Και φυσικά εννοούμε την Πολιτεία…
Αυτό είναι γεγονός! Έχω μιλήσει με αρκετούς αθλητές και πιστεύω ότι θα είναι μεγάλο θράσος από τη μεριά της Πολιτείας αν εκπροσωπηθεί στο αεροδρόμιο, μετά τους Ολυμπιακούς , με κάποιον πολιτικό ο οποίος θα θελήσει να βγάλει φωτογραφίες με τους Ολυμπιονίκες! Θα είναι πραγματικά μεγάλο θράσος και κανένας αθλητής δε θα το θεωρήσει τιμή! 


Γιατί πολύ απλά κανένας από αυτούς δεν είναι πλάι στους Έλληνες αθλητές σε καμία περίοδο, είτε είναι αυτή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε για Παγκόσμια πρωταθλήματα, είτε ακόμα και για το Πανελλήνιο. 


Το μόνο που κάνει η Πολιτεία αυτή τη στιγμή είναι απλά να κόβει κονδύλια από τον αθλητισμό, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς ο αθλητισμός είναι το μοναδικό ελληνικό στοιχείο που μας κάνει υπερήφανους και μπορούμε και κοιτάμε όλους τους άλλους λαούς στα μάτια και χάρη σε αυτόν ο εθνικός μας ύμνος ακούγεται σε όλο τον κόσμο!

Κλείνοντας θα θέλαμε να πεις πως βλέπεις την προσπάθεια του OTHER SPORTS NEWS;
Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η πρωτοβουλία, γιατί όπως είπα και πριν αθλητισμός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Τονίζω και πάλι ότι δε θέλω αυτά τα αθλήματα να εκλείψουν. Μακάρι να δημιουργηθούν ακόμα περισσότεροι χώροι, όπως για παράδειγμα τα γήπεδα 5Χ5. Προτιμώ τα παιδιά να αθλούνται με αυτόν τον τρόπο παρά να βρίσκονται μπροστά από το play station και να πατούν κουμπάκια. 


Αλλά, επίσης, θα μπορούσαν να πάνε σε πισίνες, να μάθουν ταεκβοντό και άλλα πολλά αθλήματα που δεν έχουν μεγάλη προβολή έτσι ώστε να προσελκύσουν και άλλους και σιγά-σιγά να μάθει ο κόσμος και τα άλλα αγωνίσματα. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια που κάνει το OTHER SPORT NEWS είναι εξαιρετική και πραγματικά… σας ευχαριστώ!

Κλέλια σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε από τη μεριά μας ότι καλύτερο για εσένα και φυσικά για τα κορίτσια της ρυθμικής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Και εγώ σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου