ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ!
Σε λίγες μέρες το OTHER SPORTS NEWS γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και
θα είναι κοντά σας πιο ανανεωμένο και με νέα εμφάνιση…





23.5.12

Πρεμιέρα στο 30ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής

Το Park&Suites Arena ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους καλύτερους γυμναστές της Ευρώπης..Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής κι ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα από το OTHER SPORTS NEWS

Πάνε 57 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο μεγάλος Boris Shakin επέβαλλε το δικό του νόμο στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο, στερέωμα της ενόργανης γυμναστικής, με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη κερδίζοντας για λογαριασμό της, τότε, Σοβιετικής Ένωσης τέσσερα μετάλλια! Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και συνεχίζει να είναι όλο και πιο αξιόλογος. 




Το 30ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών-εφήβων ανοίγει σήμερα την αυλαία 309 γυμναστές (150 άνδρες-159 νέοι) από 36 διαφορετικές χώρες, επιστρέφοντας στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην πόλη του Montpellier, μετά από 40 περίπου χρόνια, με την τελευταία στάση να είναι στο Grenoble το 1973. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς πραγματοποιείται λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και σίγουρα αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός και φυσικά ένα μεγάλο τεστ για τους γυμναστές πριν από το μεγάλο ραντεβού.  






Η ελληνική αποστολή θα παρατάξει όλο το βαρύ «πυροβολικό» της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής με τους Βλάση Μάρα (πλάγιος ίππος, δίζυγο και μονόζυγο), Βασίλη Τσολακίδη (δίζυγο), Λευτέρη Κοσμίδη (έδαφος, κρίκοι, άλμα, μονόζυγο), Λευτέρη Πετρούνια (έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα) και Δημήτρη Μαρκούση (θα αγωνιστεί σε όλα τα όργανα) να δείχνουν έτοιμοι πρώτα για την πρόκριση στους τελικούς, αλλά και για μία θέση στο βάθρο.  


Φυσικά έχουμε και τη συμμετοχή των ελλήνων γυμναστών στην κατηγορία των εφήβων η οποία απαρτίζεται από τους Μιχάλη Αλ Ζουμπέιντι, Γιώργο Βότση, Αντώνη και Βασίλη Τανταλίδη στην πρώτη τους εμφάνιση σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Μεγάλες προσδοκίες έχουμε και στο ομαδικό έχοντας βάλει ως στόχο μία παρόμοια εμφάνιση όπως αυτή πριν από δύο χρόνια στο Birmingham όπου η εθνική ομάδα κατάφερε να πάρει την 8η θέση.

Βιογραφικά για φίλημα…
Οι γυμναστές που αποτελούν την εθνική μας ομάδας αναμφίβολα συγκαταλέγονται στους κορυφαίους, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου. Το OTHER SPORTS NEWS, με αφορμή τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Montpellier θα προσπαθήσει να σας θυμίσει τις κορυφαίες στιγμές των  Λευτέρη Κοσμίδη, Βασίλη Τσολακίδη, Βλάση Μάρα,  Λευτέρη Πετρούνια και Δημήτρη Μαρκούση.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ: Ο 21χρονος γυμναστής του ΑΓΟ Πάτρας έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία πλούσια συλλογή από μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις γνωρίζοντας την αποδοχή από στο παγκόσμιο στερέωμα της ενόργανης γυμναστικής. Το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που σε ηλικία μόλις 16 ετών κατάφερε να κατακτήσει μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Amsterdam στις ασκήσεις εδάφους. Τον επόμενο μήνα στο Grand Prix της πόλης Glasgow κατέκτησε δύο μετάλλια, ένα αργυρό στις ασκήσεις εδάφους και ένα χάλκινο στο άλμα. 






Η επόμενη χρονιά επιφύλασσε ακόμα ένα μετάλλιο για τον Κοσμίδη, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στη Lausanne, ο οποίος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στις ασκήσεις εδάφους. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009 στο Μιλάνο, ο Κοσμίδης ήταν και πάλι μέσα στα μετάλλια, αφού μετά από ένα πολύ εντυπωσιακό πρόγραμμα κατέκτησε την τρίτη θέση. Ωστόσο η μεγαλύτερη επιτυχία, μέχρι σήμερα,  του Έλληνα πρωταθλητή ήρθε το 2010 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Rotterdam όπου και πήρε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος. 






Στο Παγκόσμιο κύπελλο του Kottbus πήρε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο, ενώ λίγο νωρίτερα (τον Νοέμβριο του 2010) ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης! Η πιο πρόσφατη επιτυχία του ήταν τον περασμένο Απρίλιο στο Osijek της Κροατία (Παγκόσμιο κύπελλο) όπου κατέκτησε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ:  Θεωρείται και είναι από τις παλιές «καραβάνες» της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής. Σε ηλικία 32 ετών μπορεί και στέκεται σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο συνεχίζοντας να χαρίζει πολλές διακρίσεις στη χώρα μας. Μάλιστα πριν από λίγου μήνες στο Παγκόσμιο κύπελλο στο Tokyo κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου για πρώτη φορά στην καριέρα του. 




Η αρχή έγινε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πάτρα το 2002 όταν ο Τσολακίδης μετά από μία φανταστική εμφάνιση κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο δίζυγο. Ωστόσο από εκεί και πέρα υπήρχαν σημαντικά προβλήματα τραυματισμών κάτι το οποίο στοίχισε στον ίδιο. Ωστόσο οι διακρίσεις δεν έπαψαν ποτέ να έρχονται από τον Θεσσαλονικιό ο οποίος ήταν τέταρτος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009, ενώ λίγο αργότερα στο Ευρωπαϊκό του Μιλάνου πήρε τη δεύτερη θέση. 






Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2011 στο Birmingham ανέβηκε στη δεύτερη θέση, ενώ το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ήδη έχει δώσει σε δύο ασκήσεις το όνομα του κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ: Μπορεί να μην έχει τις περγαμηνές και τα μετάλλια που έχουν οι δύο συναθλητές του, ωστόσο ο Λευτέρης Πετρούνιας θεωρείται και δικαίως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει η ελληνική γυμναστική. 




Στα είκοσι του χρόνια δείχνει μεγάλη ωριμότητα και συνέπεια, ενώ παράλληλα  βρίσκεται πάντα μέσα στα μετάλλια. Ποιος ξεχνάει άλλωστε την εκπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησε, στους κρίκους, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Berlin, στην πρώτη του συμμετοχή σε μία μεγάλη διοργάνωση, η οποία του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο. 






Τον περασμένο Απρίλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο της Κίνας βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα (Δεκέμβριο 2011) είχε καταπλήξει τους πάντες με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο κύπελλο στην Τσεχία. 

ΒΛΑΣΗΣ ΜΑΡΑΣ: Ότι και να γράψει κανείς για αυτόν το αθλητή θα είναι λίγο. Γεννημένος στην Αθήνα το 1983 έχει συνδέσει το όνομα του με επιτυχίες, με Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αμέτρητες διακρίσεις σε Παγκόσμια κύπελλα ο Βλάσης Μάρας, είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο κομμάτι όχι μόνο της ελληνικής γυμναστικής, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού. 




Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα τρία χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα το 2001, 2002 και το 2012 στο μονόζυγο, αλλά και το ασημένιο που πήρε το 2008. Στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα έχοντας κατακτήσει πέντε χρυσά μετάλλια (2002,2004,2006,2009 και 2010), ενώ το 2008 είχε ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ το 2000 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό.





ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΟΥΣΗΣ: Μπορεί 25χρονος από τη Μύτικα Αλυζίας της Σανωλοακαρνανίας να μην έχει τις διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο που έχουν οι υπόλοιποι, ωστόσο πρόκειται για έναν εξαιρετικό αθλητή ο οποίος έχει σαρώσει τα μετάλλια σε Πανελλήνια πρωταθλήματα, όπως έκανε τον περασμένο Απρίλιο όπου και κατάκτησε χρυσά μετάλλια στο δίζυγο, στις ασκήσεις εδάφους, αλλά και στο σύνθετο ομαδικό. Ο «γιατρός» της ελληνικής αποστολής στο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στο Βουκουρέστι πριν από ένα χρόνο πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο δίζυγο, ενώ ήρθε τέταρτος στο μονόζυγο.






Το πρόγραμμα των αγώνων

Τετάρτη 23 Μαΐου
Τελικός ομαδικού, προκριματικός σύνθετου ατομικού και οργάνων (Εφήβων)
Πέμπτη 24 Μαΐου
Προκριματικός ομαδικού και οργάνων (Ανδρών)
Παρασκευή 25 Μαΐου
Τελικός σύνθετου ατομικού (Εφήβων)
Σάββατο 26 Μαΐου
Τελικός ομαδικού (Ανδρών)
Κυριακή 27 Μαΐου
Τελικοί οργάνων (Ανδρών-Εφήβων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου